Духовник: Да намерим Христос в сърцето си и да знаем, че не сме сами

По думите му трябва да се помолим първо за другите и след това за себе си

17.04.2020 | 20:40 Редактор: Ивет Арабова

Разпети петък е най-тъжният ден за християнския свят. Денят, в който Божият син Исус Христос е разпънат на кръста. Даваме ли си сметка за саможертвата на Исус Христос във време на изпитание и тежка криза?

"Без това понятие за Христовата саможертва нашият личен религиозен живот би бил абсолютно безсмислен. Тези дни са на особена вътрешна преоценка", каза за "Денят ON AIR" отец Николай Георгиев.

Храмовете у нас няма да бъдат затворени за Великден, но призивите са да си останем вкъщи за празника. 

"Припомняйки си последните мигове от живота на Христос, винаги забелязвам това, че той остана сам, за да не бъдем ние никога сами. Тази година може да съпреживеем дълбоко богословски тази част от неговите страдания. Изоставиха го всички - учениците му, близките му, тези, които го славеха. Моят призив е да намерим Христос в сърцето си, да му се поклоним с цялата си сила", добави духовникът.

Той отбеляза, че трябва да знаем, че ние не сме сами, защото Христос е с нас. Тази година храмовете в страната ще бъдат охранявани от полиция, за да се избегнат струпвания на хора. Пред някои от тях ще бъдат изградени и КПП-та.

"Всяка година съм се притеснявал да не стават размирици около храма, случвало ми се е да се появяват недобре проумяващи какво се случва хора. За тази година не очаквам друго освен дисциплина", подчерта отец Георгиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му трябва първо да се помолим за другите и след това за себе си, тъй като по този начин ще осъзнаем, че ние сме съобщност. Постът днес е най-строгият за цялата година, само за немощни и престарели се разрешава хляб и вода.

"Да дадем на Господ част от това въздържание. На днешния ден, ако можем да оставим настрани материалната част - храната, водата, тогава няма да е диета, гладуване, а ще е истинско въздържание в името на съпогребването ни с Христос, за да възкръснем с него", обясни отец Николай Георгиев.

Духовникът допълни, че постът е външна изява на вътрешна необходимост, по-висшата степен е въздържанието от лоши помисли, а най-висшата - сърцето ни да е при Господ.

"Нека бъдем от тези, които имат силен взор - физически и духовен, да разпознаваме белезите на това, което идва. Нека моралната скала да е под нас, да стъпим на нея", апелира отец Георгиев.

Вижте целия разговор във видеото.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК