Извънредно: София под карантина заради масовото пътуване (+ВИДЕО)

Полицаи са били подложени на унижение от граждани, обяви вътрешният министър

16.04.2020 | 23:19 Редактор: Наталия Тотева

Затварят София за автомобилния трафик! Това обяви на извънреден брифинг в МС ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. 

"От вчера се забелязва масово напускане  на София, която е най-голямото огнище на вируса. Това води до тежка епидемиологична ситуация с неясни последици", заяви началникът на Националния оперативен щаб.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издава заповед, считано от полунощ тази вечер, да се преустанови влизането в София и излизането от столицата на всички превозни средства с изключение на товарните коли, които трябва със съответната документация да докажат необходимостта от извършването на съответния транспорт. Междуградският автобусен транспорт също преустановява движението си до второ нареждане.

На второ място са всички автомобили със специален режим на действие, автомобили, които превозват граждани, които се лекуват. Тези лица трябва да посочат и лечебните заведения, до които е необходимо да стигнат.

Имат право да влиза и излизат и автомобили, които превозват медицински лица, които са на работа. Забраната не важи за дружествата, които се занимават с интернет и телевизионно разпространение. Ограничението не важи и за служебни автомобили с работници, които трябва да стигнат до работните си места. 

Необходимо е да бъде посочено предприятието, в което работят, както и телефон на ръководителя.

Ако даден работник пътува с личното си превозно средство, той има право да пътува от 6 до 8 ч. сутринта, а връщането е от 18 до 20 ч.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов обясни, че извън определените времеви прозорци няма да има възможност за придвижване на лични автомобили към и от София.

"Остава в сила декларацията, която до този момент се предоставя. Вътре трябва да се посочи местоработата и телефонен номер на управителя", отбеляза той.

"Полицаите по контролните пунктове бяха поставени на изключително унижение от граждани, които или не разбират или пренебрегват опасността, или искат да докажат, че за тях не важат никакви закони. Над 5000 автомобила са върнати от полицейските служители - игра на котка и мишка", заяви министър Маринов.

Той добави, че в декларациите са открити сериозни нарушения.

"Тези, които са попълнили неверни данни, ще си имат проблеми с правосъдието", уточни министърът на вътрешните работи. 

Много граждани безцеремонно и грубо започнаха да напускат София, подценихме поведението им, добави още здравният министър Кирил Ананиев.

Харесайте страница ни във Facebook ТУК


4
1 rate up comment rate down comment 0
Казанаджията
преди 4 години
Какъв шанс да се дава бе хора кой ви кара в извънредно положение да пътувате по празниците?! Това граничи не с простотия ми не знам... Не три месеца ми цяла година му е малко на бай *** да е под карантина! Никаква дисциплина нямаме и грам самоконтрол...! Сигнализирай за неуместен коментар
3
7 rate up comment rate down comment 7
kamangelov@hotmail.c
преди 4 години
Значи всички заразени, излезли от София, трябва да останат в провинцията - За да се осигури равномерно заразяване на повече места. Гениално! Важното е да намачкат лошия материал, който не е нарушил нищо действащо, излизайки от града.В същност не хубавото време им е виновно, че за месец и половина не могат да осигурят нужния медицински капацитет за логично пиково ниво от 10-20 хиляди активни случая? Покажете го тоя математически модел, ние знаем диференциално смятане, ще ви обясним къде греши! Сигнализирай за неуместен коментар
2
7 rate up comment rate down comment 0
Пак аз
преди 4 години
Колко от тях наистина могат да докажат, че работят в София???! Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 2
Вече не ми е все тая
преди 4 години
Извинявам се, аз ли нещо не съм разбрала... но на хората, които са евентуални преносители на тоя вирус не им се дава право сега да се върнат в София... ама, моля Ви се, недейте така или поне им дайте им шанс... срок, в които да се върнат в столицата... иначе всичко заминА - ще се сее тая зараза навсякъде из страната от тях, още безработни и т.н. икономически и социални проблеми... нееееее.... Дайте им шанс да се върнят в някакъв срок, поне на тези, които все още имат някаква съвест..! Сигнализирай за неуместен коментар