Велики четвъртък е - най-важният ден от Страстната седмица

По традиция днес се боядисват яйца и се месят козунаци

16.04.2020 | 06:30 Редактор: Ивет Арабова
Велики четвъртък е - най-важният ден от Страстната седмица

Велики четвъртък е - най-важният ден от Страстната седмица. В християнската традиция четвъртият ден от Страстната седмица е възпоменание за Тайната вечеря.

Според еврейските вярвания денят завършва със залеза на Слънцето и тогава започва следващият ден. Така Велики четвъртък започва от сряда привечер. Същата вечер се провежда Тайната вечеря на Божия син с Апостолите, затова тя се числи към Велики четвъртък. В началото на вечерята Христос измива краката на учениците си в знак на крайно смирение. Още преди това той е изпратил в Йерусалим апостолите Петър и Йоан, които приготвят пасхална трапеза с незаквасен хляб и вино. 

По време на вечерята Христос им казва, че един от тях ще го предаде. Юда излиза и го предава, а през нощта срещу четвъртък Христос се моли в Гетсиманската градина до идването на предателя и залавянето му.

По традиция на днешния ден боядисваме яйца. Първото трябва да е червено, а с него се рисува кръст върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството. Това яйце се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което досега е стояло в къщата, за да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели.

На Велики четвъртък се замесва тестото за великденския хляб. Той носи най-разнообразни названия по територията на цяла България - великденски кравай, богова пита, кошара, харман, квасник, яйченик, плетеница или кукла.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
За съжаление за поредна година ще трябва в събота да ги свърша тези неща... Сигнализирай за неуместен коментар