Започва Страстната седмица, Велики понеделник е

Христос изгонва от храма търговците, оскверняващи свещеното място

13.04.2020 | 06:49 Редактор: Тодор Петров
Започва Страстната седмица, Велики понеделник е

За православните християни започва Страстната седмица. Чрез специални богослужения до Възкресение Христово Църквата възпоменава страданията и изкупителното дело на Спасителя на човешкия род в последните дни от земния му живот. 

На Велики понеделник Цървката ни припомня как Христос изгонва от храма търговците, оскверняващи свещеното място. Страстната седмица има запазено място и в българския обреден календар. Най-почитаният ритуал, свързан с нея, е боядисването на яйцата - един от символите на празника. Според народната традиция то се прави преди изгрев слънце на Велики четвъртък. 

С първото боядисано яйце - задължително червено, се натъркват бузите и челата на децата за здраве. Който не успее да боядиса яйцата в четвъртък, може да го направи и в събота.

Поверието забранява да се работи на Разпети петък. В събота се ходи на гробовете на починалите близки и се раздават боядисани яйца, жито и хляб.

Българската православна църква призовава всички християни да спазват препоръките и ограниченията, за да се спре разпространението на коронавируса. Ще се допускат единствено хора с предпазни маски, които спазват дистанция един от друг.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК