Любомир Дацов пред ВУЗФ: Трябва да се възползваме от възможността за влизане в ERM II

Финансистът участва като лектор в специално организирания уебинар

15.04.2020 | 16:37 Редактор: Ивет Арабова
Любомир Дацов пред ВУЗФ: Трябва да се възползваме от възможността за влизане в ERM II

Теоретично влизането в ERM II, въпреки настоящата ситуация с Ковид-19 и последиците за икономиката, е възможно, като шансовете за присъединяване на страната към валутно-курсовия механизъм дори могат да се повишат заради актуалната обстановка. Това стана ясно от думите на Любомир Дацов, член на Фискалния съвет и бивш заместник-министър на финансите, по време на специален уебинар, който проведе Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) вчера. Пред близо 130 експерти и участници в уебинара, той представи подробна лекция, посветена на промените във фискалната политика в България през последните 15 години, както и измененията, с които се очаква да се сблъскаме след кризата с Ковид-19.

Дацов коментира и една от най-обсъжданите теми през последните няколко дни  - възможността за влизането на България в чакалнята на еврозоната и доколко това е възможно предвид пандемията от Ковид-19 и отражението ѝ в света. 

Той обясни, че влизането в ERM II е изцяло политически акт, като в момента съществени пречки пред  България няма. "Ние имаме относително малки дисбаланси и изглеждаме стабилни, а и медицинските резултати от държавата изглеждат добри. Това би могло да повиши политическия ни шанс за присъединяване“, заяви той на въпрос, зададен от зам.-ректора по европейски проекти и продължаващо обучение във ВУЗФ доц. д-р Радостин Вазов. 

Според Дацов управляващите трябва да се възползват от ситуацията в момента и да го направят, ако пред тях се отвори  такава възможност. Финансистът коментира още актуализацията на бюджета през тази година, като обясни, че ако до една седмица не бъде предприета втора вълна от мерки за преструктуриране на бюджета, то по-добре ресурсът да бъде прехвърлен за фазата на възстановяване на икономиката.

Финансистът описа и три възможни сценария за спада на БВП, както и най-оптимистичният вариант кога можем да очакваме възстановяване на икономиката.  Целия уебинар на ВУЗФ с Любомир Дацов може да гледате тук: https://www.youtube.com/watch?v=kYkf1fq365I 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК