За Ковид-19 от първо лице: Какво е да се изправиш очи в очи със заразата

Разказва д-р Магдалена Баймакова от ВМА пред Bulgaria ON AIR

14.04.2020 | 18:27 Редактор: Искра Ангелова

Повече от месец лекарите се сблъскват с Ковид-19 и неговите различни прояви. В търсене на симптоми инфекционистите всеки ден се изправят пред предизвикателството да разпознават новия вирус. 

Срещаме я в малкото свободни минути между взимането на проби, прегледите и рапорта на ръководството. Виждат се само очите ѝ. Това виждат и пациентите, които тя изследва по 14 часа на ден. 

"Това е едно предизвикателство, според мен, което ни е дадено на обществото, с което трябва да изпитаме себе си, защото говорим за чисто нов вирус, който тепърва го изучаваме и изследваме", каза д-р Магдалена Баймакова от Инфекциозното отделение на ВМА.

Д-р Баймакова се сблъсква с коронавируса всекидневно през последния месец. Въпреки това, той не престава да я изненадва и да прави битката все по-трудна.

"Защото ние всичко четяхме от литературата – да, виждахме, че става въпрос за пневмония, да – един по-сложен ход, вирусоносителството някой път по-бавно се изчиства, но когато вече виждаш хора с пневмония, които казват, че трудно дишат, че не им достига въздух, никак не е приятно", допълни тя.

Човек като всички останали - със семейство и дъщеря на 2 години, която вече знае, че не бива да прегръща мама още от вратата. 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК