Фондът на фондовете с подкрепа за транспорта, туризма и здравеопазването

Той ще продължи да финансира общини, които развиват градската среда

14.04.2020 | 10:45 Редактор: Юлия Христова

Обмисляме да подпомогнем най-засегнатите от кризата сектори - транспорт, туризъм и здравеопазване. Фондът може да допринесе за това усилията, положени и предвидени досега, да имат по-добър резултат. Фондът на фондовете управлява над 1 млрд. и 200 млн. лв. публичен ресурс и частни допълнителни средства. Това обявиха на брифинг от ръководството на "Фонд мениджър на финансови инструменти в България", популярен като Фонд на фондовете - изпълнителният директор и член на УС Светослава Георгиева, председателят на УС Мартин Дановски и зам.-председателят на УС и изпълнителен директор Александър Георгиев . Една от целите е да се подкрепят микропредприятията. 

Усилията са насочени към това инструментите, с които разполагат, да отговарят на нуждите, които са големи и спешни. Ще предоставим на банките гаранции на стойност 170 млн. лв. като очакваме в следващата една година те да обезпечат в много кратък период портфейл до 850 млн. лева кредити. Това ще са предимно оборотни средства под формата на дългосрочни кредити до 10 г. Целта тук е ние да предоставим временна подкрепа и подпомагане на предприятия, които в периода на кризата са в икономическа несигурност и дейността им рязко се свива. Кредитите, които ще се предоставят, ще са безлихвени - особени при фирми, които искат да запазят заетостта си преди кризата, обясни Георгиева. 

Другият важен инструмент е за микропредприятията и стартиращите предприятия - чрез схема за финансиране на техните начинания под формата на кредити. Това включва и самонаети лица. Инструментът е насочен към предприятия с кратка бизнес история. Той таргетира целева група, която няма достъп до банково финансиране - фирми без кредитна история. По тази програма предприятията може да получат до 50 хил. лв. при облекчени условия и по-ниски от пазарни лихви. Инструментът е в размер на 24 млн. лв., като ако бъде изчерпан има възможност за допълнително финансиране. 

Броят на предприятията, които ще бъдат подкрепени, както и размерът на кредитите, много строго зависят от правилата за европейското финансиране.

Към търговските банки ще бъдат подадени унифицирани условия за кредитите и свобода за прилагането им от тяхна гледна точка, подчертаха от Фонда на фондовете, който все още е в преговори с банките.

Условията зависят от съответните оперативни програми и техните ресурси. Универсално условие е предприятието да не е било в затруднено положение към 31 декември 2019 г. Кои банки ще бъдат включени в схеми предстои  да стане ясно в средата на май. 

Фондът на фондовете ще продължи да финансира общини, които развиват градската среда. 

Снимка: БГНЕС

Вижте повече в репортажа на Миглена Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК