Работодателите ще трябва да изплащат пълни заплати при непълно работно време

Средствата по 60/40 ще се изплащат на база от януари месец

13.04.2020 | 19:21 Редактор: Александра Иванова

Правителството и социалните партньори обсъдиха спорната мярка 60/40. Размерът на изплащаните компенсации ще бъде 60/100 от размера на осигурителния доход за месец януари 2020 г. и от дължимите осигурителни вноски за сметка на работодателя за същия месец на всеки работник или служител, за който се изплащат компенсации.

В случаите на преустановяване на работа, работодателите, получили компенсации, следва да изплатят пълния размер на трудовото възнаграждение на лицата и дължимите осигурителни вноски за съответния месец. При установено непълно работно време работодателят изплаща пълния размер на трудовото възнаграждение, определено като за работа при пълно работно време, и дължимите осигурителни вноски за съответния месец.  

Промените ще се прилагат и за работодатели, подали заявления за изплащане на компенсации до влизането в сила на постановлението. Седмици след въвеждането на мярката за работодателите тя остава непечеливша. А безработицата ще се увеличи в пъти над официалните статистики до момента, смятат и синдикатите.

"Пример конкретен: майка на дете самотна майка, която през последните месеци има 11 месеца осигуровки, а те са...официалната статистика", заяви Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

Затова работодателите поискаха от държавата още облекчения - да отпаднат данък сгради и такса "Битови отпадъци" за предприятията, които в момента не функционират. А за служителите, които в момента не работят, да бъдат изплащани обезщетения, а не възнаграждения. 

"Къде е социалната справедливост човек да получава 100% компенсация затова, че е принудително затворен да работи, т.е стои вкъщи и търка дивана? Това е безумно, това го няма никъде по света", подчерта заместник председателят на АИКБ Кънчо Стойчев от 

За хората в платен или неплатен отпуск помощ поискаха и синдикатите. 

"Например ние настоявахме затова, ако човек е в платен или неплатен, неговият работодател да не получава 60 на 40, защото ако е в неплатен отпуск, платеният отпуск свършва, но работодателят не го плаща..плаща го бюджетът", заяви Ваня Григорова.

Това предложение на синдикатите обаче е прието единствено за хората в неплатен отпуск. Останалите предложения и на двете страни остават без отговор.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
2 rate up comment rate down comment 1
Анонимен
преди 3 години
В град Раковски фирма кемлер електроникни направиха на 6 ч. правилно ли е това... Каква заплата ще се взима едно нищо.... От нея трябва да ядем и да си плащам сметките Сигнализирай за неуместен коментар
3
2 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
2
2 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Ако не спре това положение никакви мерки няма да пимогнат# Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 1
Анастасия
преди 3 години
"За това" в тези случаи, които са използвани в статията, се пише разделно. Сигнализирай за неуместен коментар