67-годишна мед. сестра пребори коронавируса, симптомите започнали още февруари

Дълго време се лекувала сама, но стигнала до "Пирогов" с двустранна пневмония

13.04.2020 | 20:34 Редактор: Ивет Арабова

Дни преди Великден чудото на Евелина Цакова се случва и тя се прибира у дома, след като е излекувана от коронавирус. 67-годишната жена е медицинска сестра по професия, работила дълги години в операционна и шокова зала. Разказва, че всичко започва през месец февруари в разгара на грипната епидемия. И през ум не ѝ е минавало, че не става въпрос за обикновен грип. 

"Започна моето с хрема, остър конюнктивит, затвориха ми се очите и гърлобол. Понеже съм диабетичка, пих антибиотик и ми поминаха тези оплаквания. 3-4 дни нямаше нищо и след това слезе към гърдите", разказа Евелина Цакова.

Първоначално Евелина подценява състоянието си и се лекува дълго време вкъщи, въпреки това се самоизолира, накрая обаче стига до "Пирогов" със задух и двустранна пневмония. 

"Три антибиотика, в болницата ми вливаха два и сега продължавам да пия още 10 дни, защото то е уникално нещо, чувстваш се изтощен, просто е съсипващо, отвратително", споделя още Евелина.

Тя лежи в болница 1 седмица. За щастие не се налага да бъде подложена на кислородно лечение. Сега е добре и пробите ѝ са отрицателни. Разказва, че Ковид-19 атакува изведнъж.  "Аз нямах връзки с чужбина, никъде не съм ходила, нямам обяснение, първа започнах да нося маска, подиграваха ми се. И се пазя, с дезинфектант в ръцете, бърша дръжките", каза Евелина Цакова.

А излекуването си дължи на изключителния професионализъм и човечност на героите в бяло - медицинският екип в "Пирогов". 

"Те се хвърлят като лъвове да ни спасяват. Вие представяте ли си да ходите в тази жега по 12 часа, 14 или 18 с този скафандър, нито може да ядеш, нито може до тоалетна да отидеш, нито телефон да вдигнеш, какъв ужас е", отбеляза Евелина.

Сравнява работата им с битка на фронтовата линия, но с невидим враг.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
:(
преди 4 години
Абе да не ти се случва. И усетиш ли, че има симптоми необичайни за обикновен грип - при лекаря. Сигнализирай за неуместен коментар