31 жертви на Ковид-19 в България, ще произвеждаме хлорохин (ВИДЕО)

Общият брой на заболелите е 676

13.04.2020 | 08:20 Редактор: Искра Ангелова

Нови 3 жертви на коронавируса у нас. Починалите са жена на 68 години от Хисаря, която е постъпила в тежко състояние и множество придружаващи заболявания, мъж на 58 години в Хасково и мъж на 38 години в "Пирогов", който е постъпил с тежка двустранна пневмония. Така жертвите на Ковид-19 у нас вече са 31.

За вчера установените случаи на Ковид-19 у нас са 7. Няма нови области, а общият брой на заболелите е 676. Увеличението от вчера е 7%, активни са 575. Това заяви на редовния брифинг на Оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

"Случаите в София са 4 - двама в "Пирогов", "Токуда" - един, Стара Загора - двама, в Пазарджик един. Няма нови заразени медицински лица. Излекуваните са 71, като трима са нови. Двама от ВМА , които са семейство, а един в Сливен", заяви ген. Венцислав Мутафчийски.

Той отсече, че много от хората, които пристигат, нямат лични лекари, включително последния починал. Той е пристигнал много късно, както и други пациенти, но не е имал придружаващи заболявания.

Общо са 17 мъже и 14 жени починалите, а средната им възраст е 64 години.

"В болница има 230 човека настанени, от които 36 са в интензивното, като най-голямото струпване на хора е в София - 401 случая", каза още той.

15 000 дози хлорохин вече са в България, като ген. Мутафчийски увери, че ще има и българско производство и допълни, че като размяна срещу храна с ОАЕ, страната ни е получила 15 тона медицински консумативи - ръкавици, маски и костюми.

"Кораб, завърнал се от учение с 200 души на борда, подлежи на изследване", добави ген. Мутафчийски.

Началникът на Щаба посочи, че има 2 кампании за преболедували и новозаразени. 

Той посочи, че пазарите ще бъдат отворени в понеделник, вторник и сряда, но ако не се спазват мерките - отново ще бъдат затворени.

Ген. Мутафчийски коментира, че не е имало струпвания на хора по църквите, а повечето са се вслушали в съветите.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 2
М.Т.
преди 4 години
Добре де, а какво стана с това японското лекарство Авиган, което казват, че са използвали в Китай и е помогнало? Нищо повече не казват за него, дори да кажат, че не става... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 4 години
Хубаво е, че ще имаме голямо количество от лекарствата, дано стигне... Сигнализирай за неуместен коментар