Какво е да останеш без работа по време на кризата

Все повече работодатели се включват в програмата 60/40

10.04.2020 | 18:56 Редактор: Тодор Петров

Над 70 000 души са останали без работа от началото на кризата. Данните са на социалното министерство. В същото време обаче все повече работодатели се включват в програмата 60/40. До вчера заявленията за включване в програмата са били малко над 1500, като се очаква тя да обхване над 22 000 служители, които ще запазят своята работа. 

За втори пореден ден броя на безработните е по-нисък в сравнение с предходните. Вчера са регистрирани над 4600 безработни, като повечето от тях са декларирали, че са загубили работата си вследствие на кризата. А 502-ма са започнали работа въпреки извънредното положение. Какви са очакванията на хората за доходите и работните им места – показва сондаж на агенция "Тренд" проведен между 1 и 5 април.

На фона на ширещата се безработица, Милена Иванова е успяла да си намери нова работа. Напуснала е старата си малко преди кризата. Първоначално е била притеснена.

"Не знаех кога ще си намеря работа, но се оказа, че извадих късмет в случая. Честно казано мисля, че е раздута цялата работа", сподели тя. 

Късметът на Милена обаче не сполетява голяма част от българите. Повечето от тях се опасяват, че ще загубят работата си, при други това вече се е случило. Ако все пак останем без работа, експерти съветват да се опитаме да погледнем на случилото се като възможност за преориентация. 

В създалата се ситуация очакванията към държавата са още по-големи. Повече от половината българи са категорични – предприетите икономически мерки не са достатъчни. 

Страхът да останем без работа може да се окаже предпоставка за злоупотреби от страна на работодателите. В такива случаи извънредната лоялност може да ни изиграе лоша шега. 

"Тази прекалена жертвоготовност в един момент може да доведе до физическо и емоционално изтощение. И дори тогава да е важно да сме мобилизирани и работодателят ще го очаква, не да нямаме капацитета да го направим", предупреди бизнес коучът Веселка Цочева. 

Въпреки всеобщите очаквания на хората, че доходите им ще намалеят, близо 3% от населението вярва, че след кризата ще бъде в по-добро финансово състояние

Вижте повече в репортажа на Милена Енчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 години
Жалко, че има уволнени хора, все пак това е временно положение. Май много се спекулира. Сигнализирай за неуместен коментар