565 са заразените с коронавирус у нас, излекуваните станаха 42-ма

17-годишен младеж от Карнобат успял да зарази 7 свои съученици

07.04.2020 | 08:16 Редактор: Ивет Арабова

"За деня има 24 случая, от тях в болници са настанени 16, 299 случая са изследвани. 565 са общо случаите в страната на заразени с коронавирус, увеличението е с 4,4%. В Хасково има брат и сестра на 33 и 34 години, които са настанени в болница. Няма нови области на заразени с коронавирус, хоспитализирани са 201 човека", обяви на редовния си сутрешен брифинг началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Той честити Световния ден на здравето на медиците, които са на първа линия в борбата с коронавируса.

"Броят на починалите е 22-ма, средната им възраст е 66,5 г. Има трима нови излекувани от ВМА, общият брой на излекуваните е 42-ма, а средната възраст е 46 г. Медицинският персонал е 31 човека. Заразените медицински работници са 35, от тях - 8 в "Спешна помощ", добави Мутафчийски.

По думите му в Бургас в момента има 100 PCR теста и очакват получаването на нови. Здравната каса ще покрива 60 лева от цената на тестовете за коронавирус.

"В лабораториите снабдяването с тестове става с доставчици. В световен мащаб има недостиг на тестове и снабдяването е с 2-3 седмици след поръчката. Пациентът от Несебър отрича да е имал симптоми в Банско", обясни ген. Мутафчийски.

И подчерта, че 17-годишният младеж от Карнобат, който е трябвало да си бъде вкъщи под карантина, е успял да зарази 7 свои съученици.

Началникът на Щаба допълни, че в Италия трябва да припаднеш на работното си място, за да те тестват, а при нас всяко медицинско лице, което има необходимост, се тества.

"Във ВМА лекари и сестри, които работят със заразени с коронавирус, се тестват на 15 дни и ако проявят симптоми. В световен мащаб броят на заразените се увеличава, но се забавя темпът на развитие на болестта. В България нещата се задържат. До Великден би трябвало да останат същите мерки у нас", отбеляза ген. Мутафчийски.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК