Каква трансформация очаква технологичния бизнес след епидемията?

Коментар на председателят на УС на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии

03.04.2020 | 22:16 Редактор: Ивет Арабова

Каква е ролята на технологичния бизнес в преодоляването на ограниченията от кризата? 

"Технологичният сектор в момента също е под влияние на кризата и това ще продължи поне няколко месеца. Бяхме в състояние бързо да минем на режим на работа от вкъщи. Към този момент проблемите по-скоро са забавяне и отлагане на някои типове сделки", каза за "Денят ON AIR" председателят на Управителния съвет на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии Илия Кръстев.

По думите му част от начина, по който различни бизнеси се справят със сегашната ситуация, е чрез технологиите.

"Такъв тип иновации ще променят начина, по който оперира икономиката. Когато хората свикнат, много от иновациите ще се случват по доста по-лесен начин занапред", добави Кръстев.

Според него индустрията на образованието ще се промени, както и начинът, по който ние разбираме образованието.

"В момента имаме компании с огромен брой служители, които работят от вкъщи. Ще се промени и тази екосистема между компаниите и служителите им, както и между това дали си на фултайм или флексибъл", обясни Илия Кръстев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Toй допълни, че такъв тип кризи водят след себе си и различен тип автоматизации.

Преди дни Кръстев обяви, че Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии подарява на държавата безвъзмездно 15 000 работни часа на специалисти от фирмите в нея, за да се финализира електронната здравна система.

"При старта на извънредното положение бяхме в състояние да продължим дейността си. Решихме, че бихме могли да направим нещо за обществото. Компании от Асоциацията заявиха количество ресурси, които биха могли да дарят на държавата. Дигитализация на системата на здравеопазването беше заявено като приоритет", отбеляза Кръстев.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК