Страните от Г-20 търсят решение за данъчно облагане на технологичните гиганти

Разработват се световни правила, които предвиждат дигиталните компании да плащат данъци там, където правят бизнес

23.02.2020 | 11:05 Редактор: Ралица Братанова
Страните от Г-20 търсят решение за данъчно облагане на технологичните гиганти

Страните от Г-20 се опитват да постигнат консенсус до края на 2020-а за данъчно облагане на технологичните гиганти.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие разработва световни правила, които предвиждат дигиталните компании като Google, Amazon и Facebook, да плащат данъци там, където правят бизнес, а не само където са регистрирани, пише БНР.

Водещите икономики призоваха за единство при справянето с агресивното данъчно оптимизиране, което правят технологичните гиганти.

Призивът беше направен в рамките на среща на финансовите министри на страните от Г-20 в Рияд и е насочен предимно към Съединените щати - дом на най-големите технологични компании.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие е напът да постигне съгласие за минимален данък в интернет гигантите, а приходите се очаква да бъдат общо 100 милиарда долара годишно.

Няколко европейски държави, сред които Франция, Испания, Австрия, Италия, Великобритания и Унгария или имат план за дигитален данък, или работят върху такъв, а това може да създаде фрагментирана световна система, в която националните данъчни системи са в конфликт една с друга, предупреди американският финансов министър Стив Мнучин.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК