Тома Биков: Радев дезертира като държавен глава

Според депутата от ГЕРБ в момента няма смисъл от свикване на КСНС

03.04.2020 | 22:13 Редактор: Ивет Арабова

Президентът Румен Радев излезе с изявление, в което критикува правителството и призова за връщане към сравнително нормален ритъм на живот. Премиерът отвърна на думите на държавния глава и обяви, че ако президентът наложи вето на Закона за извънредното положение, той той ще извади ГЕРБ от залата. Как се носи политическа отговорност във времена на криза?

"Изявлението на Радев беше безсмислено и неказващо нищо. Радев е във фаза, в която не може да си даде сметка за предизвикателствата, които има в момента. Президентът има основни функции в една кризисна ситуация, един от инструментите му е свикване на КСНС. Днес президентът дезертира като държавен глава", каза за "Денят ON AIR" депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Според него в момента няма смисъл да се свиква КСНС.

"На този етап здравната картина, която се очертава, е далеч по-успешна, отколкото в държави, на които сме се стремели да приличаме. Не разбрах дали президентът е против извънредното положение, дали е против някоя конкретна мярка", добави Биков.

По думите му, ако е против социалната изолация, то Радев трябва да излезе и да каже, ако неговият стратегически съвет има някаква алтернатива.

"Няма в момента достоверен бърз тест, бавният тест дава резултат дали сте болен или не. След 3 дни може да се окажете болен. Имаме две задачи - да опазим здравето на хората и да омекотим удара на икономическата криза", отбеляза депутатът от ГЕРБ в ефира на Bulgaria ON AIR.

И допълни, че цялото българско общество показва, че добре разбира за какво става въпрос и се опитва да спазва мерките.

"Правителството предлага 1 млрд. лв. да бъдат преведени към НОИ за обезщетения за безработица. В момента говорим с едни числа, които още не съществуват като пари, събрани от държавата. Ако изтеглим сега дълг, ще можем да го направим на много по-ниска цена. Благодарение на резерва ни можем да вземем този дълг на много по-ниска цена от държави като Италия, Испания", обясни Тома Биков.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК