Ще могат ли българите да си плащат сметките в извънредното положение?

Над 80% от хората нямат спестявания

02.04.2020 | 19:15 Редактор: Александра Иванова

Скокът на безработицата поставя въпроса - ще имаме ли проблеми в плащането на битовите сметки. Затруднени ли са българите в покриването на базисни нужди и какво съветват експертите. Дни след обявяването на извънредното положение енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че неплащането на сметки в сегашната ситуация би било фатално.

Проучвания в България обаче показват, че над 80% от хората нямат спестявания. В кризисна ситуация: приоритизираме ли битовите си сметки?

Дали се отопляваме на парно или ток: оказва се, че без значение от варианта, българинът желае да плаща задълженията си навреме. Не във всеки случай обаче е въпрос на възможност.

В кризисната ситуация първостепенен приоритет е покриването на базисните нужди. 

Финансовият предприемач Ивайло Иванов съветва хората  да приоритизират финансите си.

"Второто нещо, което хората трябва да покриват задължително са техните задължения, защото те, натрупвайки се, продължават да генерират допълнителни пасиви, лихви", допълни той.

Според експертите трябва да се оптимизират разходите. За неинвестиционни покупки периодът не е подходящ, а всички по-големи разходи се отлагат. При невъзможност за плащане, хората с кредити трябва първи да се свържат с кредитора си. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Манчева

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК.