Кои са най-засегнатите сектори у нас заради кризата?

До момента едва 59 фирми са решили да се възползват от мярката 60/40

02.04.2020 | 18:50 Редактор: Искра Ангелова

Хиляди съкратени служители и нови, още по-дълги опашки пред Бюрата по труда. В същото време социалното министерство разпореди по-строги мерки за безопасност на работните места. А бизнесът предлага радикално различен модел за подпомагане на фирмите, след като стана ясно, че засега само 59 компании са решили да се възползват от мярката 60/40. 

Как изглежда социалната картина след 3 седмици извънредно положение?

Ексения е последна на дългата опашка от хора, загубили работата си в следствие на кризата с коронавируса. И за себе си, и за детето си тя ще разчита на Бюрото по труда.

"В туризма съм, така че нашият сектор е най-много засегнат в момента", каза Ексения. Във фирмата, която е работила, са били четирима души и всичките са съкратени. 

От началото на извънредното положение съкратените като Ексения вече са над 30 000. Само във вчерашния ден в бюрата по труда са регистрирани близо 5 000 души.

"Да, има пълен разрез на всички сектори, но най-големият са тези – хотелиерство, ресторантьорство, туризъм, секторът на търговията на дребно и някои сектори, свързани с промишлеността", каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

За да ограничи тревожната тенденция, държавата предложи схемата 60/40. Идеята е да подпомогне работодателите при изплащането на заплатите. 

До момента едва 59 фирми са решили да се възползват. А според бизнеса решението е друго - по подобие на германския модел.

"Ние сме "за" диференциран подход. За работниците, които не работят, защото предприятията са принудително спрели, или защото са освободени, но ще бъдат запазени на работа – следва да се изплаща част от трудовото възнаграждение. Не е логично работникът да не работи и да получава същата част от трудовото си възнаграждение, както и ако би работил", каза Миглена Ангелова от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Хасан
преди 3 години
Защо Миглена Ангелова, поддържа двойния стандарт и стимулира България да е по него? Ако иска да сме като Германия да излезе със становище заплатите на българските работници да са по Германския модел? Сигнализирай за неуместен коментар