На кой етап от заразата се правят бързите тестове?

Има пациенти, които са се срещнали с вируса поне преди 20 дни

30.03.2020 | 20:18 Редактор: Юлия Христова

Бързите тестове за Ковид-19 в момента се правят само от частни лаборатории. А мненията относно използването им са разнопосочни. Какво всъщност доказва бързият тест и достоверен ли е той?

След няколко минути и срещу 30-ина лева - резултатът е налице - отрицателен, но и без изграден имунитет, т.е. вирусът не е изкаран. Идва големият въпрос достоверни ли са тестовете и в кой момент от заразата трябва да се правят. 

Има пациенти, които са се срещнали с вируса поне преди 20 дни. Образували са се антитела, но е възможно все още човек да инфектира околните лица. 

Бързите тестове в момента се правят само от частни лаборатории. Според Националния оперативен щаб обаче те могат да се използват масово за последващ мониторинг на населението, тъй като улавят дали някой е прекарал болестта. А прокуратурата поиска от агенцията по лекарствата проверка: регистрирани ли са съответните медицински лаборатории, които предлагат бързи тестове, спазва ли се вътрешният контрол и дали въпросните тестове отговарят на съответния стандарт.

Репортаж на Виолета Манчева. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК