Над 300 са глобените с 5 000 лева за разходки в паркове и градинки

Институциите отново призоваха да се ходи само до магазин, аптека, банка

30.03.2020 | 18:50 Редактор: Ивет Арабова

След редицата примери за нарушение на заповедите за ограничаване на струпването на хора на едно място, отговорните институции отново призоваха да се излиза само ако е до магазин, аптека, банка, на работа или плащане на сметки. А най-застрашени са възрастните хора. 

"Идеята за физическото дистанциране е, за да не се заразят с коронавирус и да умрат", каза началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

ие не играем на криеница с хората, не е нещо на жмички да надхитриш някого. Напротив, този, който победи и надхитри, може да зарази или да умре и да умрат хора", заяви премиерът Борисов.

Въпреки предупрежденията обаче възрастните не обръщат сериозно внимание на ограниченията, смятат охранителите на централните столични пазари. Йорданка Стефанова е на мнение, че изградените навици не се променят лесно. 

"Аз като възрастен човек ви казвам, че е трудно да стоиш вътре. Аз съм сама и сама живея, но навън най-добре се чувствам и дано всичко по-бързо мине, за да бъдем навън повечето време и хубавото време да използваме. Трудно се стои на едно място, особено ние, от старото поколение. Още повече аз съм бивш турист, човек, който е свикнал да бъде навън повечето време", сподели тя.

След няколкото глобени в неделя на пешеходния булевард "Витоша", въпреки топлото време, в първия работен ден на седмицата по него вече няма много хора. До момента над 300 души са глобени с по 5 000 лева за разходки по паркове и градини. Сред първите, които приложиха на практика мярката с финансовите санкции, беше Варна. Основните нарушители там бяха заловени в Морската градина. И днес проверките в морската столица продължиха. Над 25 000 души у нас са поставени под 14-дневна карантина. Досъдебните производства са неспазването ѝ са 300.

Вижте повече в репортажа на Сергей Тодоров.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК