Захариева: Събираме информация колко българи искат да се върнат заради Ковид-19

Вицепремиерът – в "Брюксел 1" с Милена Милотинова

28.03.2020 | 18:30 Редактор: Ивет Арабова

"Всички наши задгранични мисии имат инструкции да предоставят информация за българи, постоянно живеещи там, които искат да се върнат у нас или на такива с временна заетост, какъвто е случаят с Тирол, така че да знаем колко българи искат да се приберат. Изготвили сме списък." Това каза в разговор с Милена Милотинова за предаването "Брюксел 1" на Bulgaria ON AIR вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.

"Посланикът ни във Виена и Ситуационният център в София са във връзка със сезонните ни работници в Тирол," уточни Захариева.

"По моя информация нашите те са около 50 души, но са в различни населени места. Трябва да се съберат на едно място. Поискали сме оферта от превозвач. Предоставена им е офертата, за да могат да разделят тези средства и да се приберат.  Поискали сме с нота до Австрия и чакаме да видим дали австрийските власти ще дадат разрешение тези хора да излязат от тази област. Защото проблемът в  Тирол е че те са в карантина." А смисълът на всички мерки, които държавите предприемат, е да се ограничи движението, докато има карантина, добави вицепремиерът.

По думите ѝ страната ни е успяла да изведе доста български граждани до момента, от всички континенти, но все още имаме казус с Чили. Този казус е общоевропейски, тъй като тази страна не допуска европейски самолети. В първите дни в МВнР е имало по 700-800 обаждания на ден от българи в чужбина.

По време на конферентния разговор между външните министри от ЕС в началото на седмицата е поставен въпросът за опашките от ТИР-ове по вътрешните граници на ЕС. „Не е нормално да се чака с часове, а понякога - и с дни между две държави от ЕС," коментира вицепремиерът Захариева. „За товарния трафик трябва да има зелени коридори, да няма фиксирани часове, а преминаването да се случва през цялото денонощие – не само за стоките от първа необходимост, а за всички стоки. Т.е. всяка държава от ЕС да отмени ако е въвела ограничения в часовете за преминаване на товарния трафик по границите. Идеята е да се чака не повече от 15 минути, но това, разбира се, е препоръчително. Но дори и да се постигне преминаване в рамките на час, би било добре. Така или иначе, вече има подобрение," коментира външният министър по отношение на товарния трафик.

"7 % от публикациите в социалните мрежи, свързани коронавируса, са дезинформация," каза Захариева, позовавайки се на експертен анализ, получен един ден преди съвета на външните министри от ЕС в началото на седмицата. Тя припомни, че преди евроизборите ЕС създаде звено за борба с фалшивите новини, в което всяка страна има представител.

"Виждаме много силни дезинформационни кампании във връзка с пандемията – и по отношение на произхода на вируса, и по отношение на това кой от водещите фигури е болен, и по отношение на това какво да се прие или не във връзка с болестта. А последното може да бъде опасно за здравето," заяви Захариева и апелира „Слушайте официалните институции и щаба, не се самолекувайте, защото това може да бъде опасно за здравето ви."

Целия разговор на Милена Милотинова с Екатерина Захариева - вижте във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК