Българи са блокирани в курорт в Австрия, МВнР опитва да ги прибере

Ски сезонът в цяла Европа бе прекратен

23.03.2020 | 19:10 Редактор: Наталия Тотева

Десетки българи са блокирани в зимен курорт в Австрия. Заради мерките срещу новия щам на коронавируса ски сезонът в цяла Европа бе прекратен. Сънародниците ни не могат да се приберат, тъй като границите са затворени.

Цветина Цветанова работи от 4 месеца в зимното курортно градче Калтенбах. Преди близо 10 дни властите затварят курорта и тя остава без работа. Договорът ѝ е прекратен с месец и половина по-рано. 

"Точно за часове всичко беше блокирано. Групата, която беше при нас се изтегли за няколко часа, свързаха се с тяхната фирма превозвач, веднага им бяха предоставени автобуси и за часове градчето опустя. Останахме само ние и персоналът", посочи Цветина. 

Освен нея в областта работят и други българи, които се намират далеч един от друг. Страната може да бъде напусната с личен транспорт, посочиха от Министерството на външните работи.

"Желаещите да напуснат провинцията, могат да бъдат пропуснати от австрийските власти през изградените контролни пунктове само при условие, че докажат намерението си директно да напуснат територията на Австрия (без междинна спирка). В този смисъл при напускане с личен автомобил, българските граждани следва да са с багаж, да представят бележка, че са останали без работа или възможност за настаняване и автомобилът да е с пълен резервоар", посочиха от Министерството на външните работи. 

Но сънародниците ни там търсят автобус, който да ги извози заедно към дома, тъй като нямат лични автомобили. От МВнР заявиха още, че работят денонощно за осигуряването на превоз.

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК