366 българи извън страната чакат да се приберат у нас

Смисълът на всички мерки, които държавите предприемат, е да се ограничи движението, добави вицепремиерът

25.03.2020 | 18:58 Редактор: Юлия Христова

"Всички наши задгранични мисии имат инструкции да предоставят информация за българи, постоянно живеещи там, които искат да се върнат у нас или на такива с временна заетост, какъвто е случаят с Тирол, така че да знаем колко българи искат да се приберат. Изготвили сме списък." Това каза за предаването "Брюксел 1" на Bulgaria ON AIR вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.

"Към момента 366 души са подали информация, че още не са успели да намерят начин да се приберат в България. Случаят в Тирол е един от тях," каза външният министър пред Милена Милотинова. Посланикът ни във Виена и Ситуационният център в София са във връзка с тях, уточни тя.

"По моя информация нашите сезонни работници в Тирол са около 50 души, но са в различни населени места. Трябва да се съберат на едно място. Поискали сме оферта от превозвач. Предоставена им е офертата, за да могат да разделят тези средства и да се приберат. Поискали сме с нота до Австрия и чакаме да видим дали австрийските власти ще дадат разрешение тези хора да излязат от тази област. Защото проблемът в Тирол е, че те са в карантина", посочи тя.

Захариева припомни, че у нас сезонните работници в Банско също останаха в града, след като се въведе карантината. А смисълът на всички мерки, които държавите предприемат, е да се ограничи движението, докато има карантина, добави вицепремиерът.

Цялото интервю на Милена Милотинова с вицепремиера Захариева за мерките, които предприема МВнР и правителството във връзка с пандемията - вижте  в събота от 17.30 в в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК