Тристранката се споразумя за спешните мерки за бизнеса

Борисов: Вече 81 страни са поискали помощ от МВФ

28.03.2020 | 17:30 Редактор: Ивет Арабова

Правителството, бизнесът и синдикатите постигнаха консенсус за икономическите мерки в борбата с коронавируса.

"Работодателските и синдикалните организации, с изключение на АИКБ и КРИБ, подкрепиха предложения проект на Министерския съвет. Всички организации благодариха на МТСП и експертите за направените изменения и допълнения, които в голяма степен отразяват предложенията на социалните партньори", каза на брифинг в Министерския съвет вицепремиерът Марияна Николова.

"В рамките на 5 милиарда имаме буфер. Можем да вземем заем, сигурно няма да минем без това, но всеки заем, после се връща. Икономиката няма да тръгне в света стремглаво нагоре след това. Нашата основна грижа е да останат и пари за пенсионерите, резервът за пенсионерите няма да го пипаме", обяви премиерът Бойко Борисов.

Той заяви, че най-голямата грижа е животът и здравето на хората. Борисов е възложил всички лекари, медицински сестри, лаборанти да бъдат прегледани още веднъж.

"Възложил съм да се създаде щаб от доброволци - вече имаме над 3 000. Където има необходимост, да бъдат взети. Днес в 16:00 с Дончев, Горанов, Караникол и Сачева водихме разговор с шефа на МВФ. България се дава за пример за адекватни, точни и бързи мерки. Светът се готви и има пари за около 3 месеца криза. В последните 4 години много добре балансирахме финансите. Истински се моля да издържим 3 месеца с тези пари. Ако сме разумни, ще ни стигнат парите", добави премиерът.

Освен да има пари за хората на първа линия, възложено е и курсантите да бъдат мобилизирани, особено в помощ на служителите на МВР на КПП-тата.

"81 държави са заявили за пари в МВФ. В САЩ Тръмп разпореди на най-големите корпорации респиратори. На много места се говори за такива индустрии да бъдат одържавявани за определен период. В нашата икономика проблемът е с предприятията, които са вързани с големите предприятия в Европа. Такава криза никой не си спомня, светът в изключително тежко положение", разясни Борисов.

"Ние постигнахме болезнен компромис. Ние не получихме всичко, държавата не даде всичко и синдикатите и работниците също не получиха всичко", коментира членът на УС на БСК Радосвет Радев.

Предложените промени на тристранния съвет трябва да бъдат гласувани на извънредно заседание на МС в понеделник. След това вече всяка фирма ще може да кандидатства за финансова помощ от държавата.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК