СДС: Мярката 60/40 е работеща, трябва да се случи час по-скоро

Да се намери баланс и диалог с банките, категоричен е Румен Христов

27.03.2020 | 21:30 Редактор: Искра Ангелова

Тристранният съвет не постигна споразумение за проекта за определяне на условията и реда за изплащане на компенсации на работодатели - схемата 60/40. 

Дебатът, който днес беше 3 часа, продължава и утре. Но голяма част от работодателите продължават да настояват не за финансова помощ от държавата, а за данъчна ваканция.

"СДС, като партията, положила основите на пазарната икономика, винаги е отстоявала тезата за липса на бюджетен дефицит или той да бъде много малък, или балансиран бюджет. Както и за малък размер на дълга спрямо БВП. Все мерки, които са десни и които СДС са отстоявали", каза председателят на СДС Румен Христов в предаването "Денят ON AIR".

Той посочи, че ситуацията с коронавируса е изключително напрегната, а икономиката е напът е да се счупи в европейски и световен мащаб. 

"Ние сме предложили 5-6 мерки, част от тях бяха предложени и от правителството. Предложението за поемане на разходите за заплатите на работниците въз основа на осигурителния доход за месец януари - това е работеща мярка, която трябва да се случи час по-скоро. Надявам се в рамките на няколко дни да стане. Нашето предложение е да работи в рамките на 3 месеца, защото най-вероятно толкова ще бъдат необходими минимум", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

Румен Христов е категоричен че тази мярка трябва да бъде разглеждана в две посоки.

"Първо да се търси възможност тези, които вече са затворили и не могат да работят, да получат подкрепа и обезщетение. И на второ място - фирмите, които работят, малки и средни фирми, които са гръбнака на нашата страна, час по-скоро да стигне до тях. Спорът дали да превеждат директно на работодателите или на работниците трябва да се реши", каза още лидерът на СДС.

Той посочи, че това, което е обявила България, че дава до този момент, не е малко, а и не бива да прекаляваме с исканията си.

"Да се намери баланс и диалог с банките. Това е изключително важно не за бизнеса, но и за българските граждани", допълни Румен Христов.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК