fallback

Бързите тестове ще определят отпадането на мерките

Около 24 000 души са под карантина у нас

27.03.2020 | 13:08 Автор: Юлия Христова

Стратегията на щаба касае три основни начина за проследяване на заболелите. Според СЗО единственият достоверен начин за установяване на заболял е с PCR тест, който изисква време и обучен екип. За България са отделени около 600 000 теста.

Разработват се и бързи тестове, подобни на тези за бременност, които ще може да се популяризират и ще може да се правят по 5-10 хил на месец. Месечно те ще струват около 10 млн лева. Това заяви шефът на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски на брифинг днес.

Първият вид е важен, защото е достоверен резултат, вторият също е важен, защото открива новозаболели и става много по-бързо, тези тестове се предвижда да се правят в рискови групи за откриване на новозаболели, допълни той.

По думите му третите тестове са важни, за да се отрият хората с придобит имунитет, които могат спокойно да работят. Това ще е основата, за да се освобождават мерките една по една. Това ще струва на държавата около 20 млн лева месечно. Във втория етап тестовете ще са по-масови и не толкова скъпи. 

Масовото тестване се очаква да започне през април, както и да продължи през май. 

Според доктор Александър Симидчиев скринингът на населението ще покаже нова картина и повече заразени хора. Това, че ще се намерят повече положителни тестове, не означава, че хората ще залеят здравната система – просто ще обърнат внимание на тези хора, които трябва да бъдат малко по-прецизно проследявани. 

По силата на междудържавно споразумение ще бъдат закупени 1 млн. маски и 50 респиратора. Ще се преговаря за още 500 000 маски. 

Над 200 са досъдебните производства до момента за нарушение на мерките, съобщи вътрешният министър Младен Маринов. Карантинираните в момента са около 24 хил., основно в София и по-големите областни градове. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback