Удължиха извънредните мерки срещу епидемията до 12 април

Предложението е на Щаба, здравният министър разписа заповедта

26.03.2020 | 12:38 Редактор: Тодор Петров

Министърът на здравеопазването подписа заповед, с която сега действащите мерки се удължават до 12 април. Това стана по предложение на Националния оперативен щаб.

По този начин от Щаба искат да ограничат разпространението на коронавируса у нас. 

Трябва да притежаваме декларации, в които да описваме целта на пътуването си, напускайки областните градове. Режимът през пропускателните пунктове все пак се облекчава.

Позволено е пропускане при необходимост от полагане на грижи за близки или роднини, когато тяхното населено място  се различава от постоянния или настоящия адрес на пътуващия.

Ще може и да се пътува за снабдяване със стоки от първа необходимост, когато в населеното място по постоянен и настоящ адрес няма работещи магазини или аптеки.

Забранено е посещението на паркове, градинки, спортни площадки и други места, на които може да се събират много хора. Изискването хора на възраст под 60 години да не посещават хранителни магазини и аптеки между 8:30 и 10:30 ч. сутринта остава в сила.

Допуска се в големите търговски центрове да работят доставчиците на платежни услуги при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания, в това число дезинфекция, проветряване и инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала, осигуряване на лични предпазни средства и недопускане до работа на служители с прояви на остри заразни заболявания.

Със заповедта ще бъдат запознати регионалните здравни инспекции, областните управители, кметовете и директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи, които трябва да уведомят заинтересованите лица и да създадат организация за осъществяване на контрол по изпълнение на разпоредбите в удължения срок.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК