Щабът иска 14-дневна карантина за всички, идващи у нас от други страни

243 са вече заразените с коронавирус в България

26.03.2020 | 08:36 Редактор: Ралица Братанова

Един новозаразен с коронавирус е установен в София. Той не е настанен в болница и не е контактен на предишните заразени. Така общият брой на заразените у нас става 243. Това обяви на редовния си сутрешен брифинг ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Той поясни, че първите случаи на заразени - от Габрово и Плевен, вече се чувстват добре, но все още са в болница.

В "Пирогов" има четирима интубирани пациенти, които са  в тежко състояние, а други 7, настанени там, са в добро такова.

Щабът заяви, че ще предложи на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев да продължи мерките, които изтичат утре, до 12 април в същия обем. Ще бъде предложено и всички българи и чужденци, идващи у нас от друга страна, да бъдат подлагани на задължителна 14-дневна карантина.

"Ако оставим ей така да се развиват нещата, ще ни трябват около 500 хиляди респиратора, които ги няма в цяла Европа. Хората трябва да изпълняват всички мерки, които са по карантината, защото иначе ще стане страшно. Без паника, съвсем осъзнато, че това е единственото нещо, което може да даде най-добър резултат", категоричен бе ген. Мутафчийски.

Той коментира и въпроса с предпазните маски. Те трябва да се слагат на болни лица, а за здрави лица се изискват маски висок клас за защита за медицински персонал, тъй като той е постоянно изложен на риск. За останалите граждани – ако се чувстват сигурни, могат да носят маска, но не са защитени 100%.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК