Летище "Узунджово" става паркинг за стотиците ТИР-ове на турската граница

Премиерът Бойко Борисов инспектира терена

26.03.2020 | 13:10 Редактор: Тодор Петров

До утре ще бъде отворен нов буферен паркинг на мястото на бившето военно летище край хасковското село Узунджово, като целта е да поеме стотиците ТИР-ове на границата с Турция. Това обяви министър-председателят Бойко Борисов по време на инспекция на терена. Капацитетът на новия паркинг се очаква да е 3000 ТИР-а.

След като Турция реши всички шофьори на ТИР-ове да прекарат 14-дневна карантина преди да влязат на територията на страната, се оказа, че хиляди камиони чакат на българска територия. Затова и започна трансформирането на бившето военно летище "Узунджово". 

Тежки машини подготвят терена. Ще бъде изградено осветление и временни обекти за храна. 

"Ще бъде изграден КПП, който ще осъществява контрол на влизащите и излизащите товарни автомобили. Виждането е, че на място служителите на ТОЛ могат да окажат съдействие по поетапното пристигане и нареждане на камионите на летището", обясни директорът на ОД на МВР Хасково ком. Ангел Цанков.

Премиерът Бойко Борисов ще предложи камионите от Европа да бъдат претоварвани на български, за да може да влизат в Турция. Друг вариант е и извозването на товарите с влакови композиции, за да може икономиката да не спира. 

"Само от осигуровки очаквани 500 млн. са 150 млн., затова е жизненоважно фирмите не само да работят, а да си плащат данъците", посочи Борисов.

По два пъти на ден от днес ще се правят по два курса с влак до Турция, с които ще се транспортират по 80 ремаркета на ТИР-ове. Товаренето и разтоварването се случва в интермодалния терминал край Пловдив. 

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
иван
преди 4 години
Някой да вижда друг трафик? Тираджиите си стоят на средната лента,все едно са на мегдана.Просто ще се усвоят едни средства от определена фирма.От Харманли до границата има 7-8 бензиностанции и няколко магазина. Там само шишетата с хепатитната урина не можете да им съберете. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
иван
преди 4 години
да ви е честит инкубатора Сигнализирай за неуместен коментар