Застраховането бележи 15-20% спад за седмица

Хората остават вкъщи и това е намалило посещенията и в офисите на застрахователите

24.03.2020 | 11:15 Редактор: Юлия Христова
Застраховането бележи 15-20% спад за седмица

Застраховането отбеляза между 15-20% спад за последната седмица. Намаление се отчита при всички видове полици. Това каза изпълнителният директор на застрахователно дружество у нас Пламен Димитров за "Монитор”.

"Хората масово се въздържат - обясняваме си спада с неактивността на населението”, допълни Димитров.

Малко след като бяха потвърдени първите случаи на заразени с коронавирус, много работодатели въведоха хоум офис за служителите си. Това доведе до спад на икономическата и социалната активност в страната, съответно и в сключването на застраховки. Друга причина е, че понякога липсва необходимост да се прави застраховка.

Брокерът даде пример със задължителната за автомобилите "Гражданска отговорност". Ако работим от вкъщи и не използваме колата, то се обезсмисля да я застраховаме. Същата логика може да се отнесе и към туристическите полици, с които се покрива загубата на багаж, забавен или отменен полет и медицинските разходи в случай на злополука. 

"Това е лек спад, може да се каже, че е на ежедневна база”, поясни брокерът. Според него намалението ще продължи до две седмици. "Спадът е в рамките на тази седмица, която е по-първа седмица с много новини и паника - оттук насетне всичко ще се върне”, смята Димитров.

"Наблюдава се известен спад в изминалата седмица, който е напълно нормален”, обясни Евгени Бенбасат от друга агенция. Той също потвърди, че хората остават вкъщи и това е намалило посещенията и в офисите на застрахователите. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК