Шефът на АИКБ: Икономическата криза няма да е по-малка от тази през 2008 г.

Според Васил Велев трябва да има мерки за ограничаване на ненужни разходи

23.03.2020 | 21:42 Редактор: Ивет Арабова

Бизнесът иска незабавно създаване на Икономически антикризисен щаб.

"В момента водим разговори със синдикалните лидери, искаме да излезем с обща позиция по въпроса. Спомняте си предишната криза, тогава Тристранният съвет изработи набор от антикризисни мерки. Тогава се създаде пакет от решения, които да смекчат последствията от икономическата криза. Трябва да има икономически щаб, защото в момента такъв няма. Икономическата криза е с много по-тежки последици от коронакризата", каза за "Денят ON AIR" предсeдателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

По думите му коронавирусът само е отпушил кризата.

"Мерките трябва да са в няколко насоки, тях ги препоръча и ЕК. Те трябва и да са в посока ограничаване на ненужни разходи. Абсолютно неприемливо е увеличаване на бюджетните разходи за заплати", смята Велев.

Според него кризата няма да бъде един месец, лошото ще бъде, когато тя се разпростре в повече сектори.

"Когато премине кризата, който е оцелял, ще се опита да възстанови дейността. Икономическата криза няма да бъде само тези три месеца и няма да бъде с по-малки размери от кризата през 2008-2009 г.", добави председателят на АИКБ в ефира на Bulgaria ON AIR.

Toй обясни, че ние имаме добра стартова и изходна фискална позиция.

Расте броят на безработните у нас заради извънредната ситуация - посетителите в бюрата по труда са се увеличили от 700 на 1300 за един ден.

"Тази крива ще се променя като тази с вирусоносителите - тя може да изхвърчи. За да не стане това, хората трябва да знаят на какво могат да разчитат, каква подкрепа да очакват. Бюджетът при всички случаи ще се актуализира, но това трябва да се направи на база обсъдени и подкрепени от обществото антикризисни мерки", заяви Васил Велев.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК