142 са вече заразените с Ковид-19 у нас, трима са излекувани

От заразените 84 са мъжете, а жените - 58

21.03.2020 | 10:10 Редактор: Искра Ангелова

142 са вече заразените с коронавирус у нас. 

"Общият брой на инфектираните за денонощието е 30. Имаме разширяване на градовете с хора, заразени с Ковид-19. В Добрич вече има 4 случая, а в Шумен - един. Той е постъпил в Инфекциозното отделение на шуменската болница с грипоподобна симптоматика, кашлица и задух. Неговият епидемичен път е Банско", каза началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Вече има и трима излекувани, които ще бъдат изписани.

"4 проби са потвърдени за пациенти, които са пролежали периода си в болница и се чака да бъдат освободени след две отрицателни проби. Двама не успяха да потвърдят отрицателни проби. Има един във ВМА, който е потвърден с две отрицателни проби и днес ще бъде освободен за 30 дни болничен. Той няма да има право да напуска дома си", каза още ген. Мутафчийски.

От думите му стана ясно, че в Плевен първите двама заболели също са с две отрицателни проби. Те ще бъдат освободени.

Във ВМА има двама със заплашваща дихателна недостатъчност, но все още не са интубирани. Останалите пациенти са в средно тежко положение с двустранни пневмонии.

А статистиката за България до момента показва, че повечето заразени са мъже- 84 души, а жените са с 26 по- малко- 58. Средната възраст на заболелите от инфекцията е 42 години, а смъртността у нас е 2,1%. Най-младият е на 4 години, а най-възрастният на 81.

У нас започва и изработването на защитни шлемове - по 200 на ден, като приоритетно ще се снабдяват болниците, в които има доказани случаи на коронавирус. Шлемовете ще предпазват медицинския персонал, по време на интервенции на заразени. 

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК