БАН: След 3 месеца излизаме от кризата, ако задържим карантината

Борисов благодари на учените за анализите за Ковид-19

19.03.2020 | 13:09 Редактор: Ивет Арабова

Премиерът Бойко Борисов се срещна с представители на БАН. Той изрази благодарност към учените, които започнаха работа върху експертиза за математическо моделиране в биологията, което да прогнозира как ще се развива динамиката с разпространението на коронавируса. 

"Много съм благодарен на професорите от БАН, които подпомагат работата на Националния оперативен щаб в дейността им за ограничаване на разпространението на Ковид-19 у нас. От БАН ни предоставят изчисления на база подадените данни от другите държави. Така те изготвят сценарии за развитие на ситуацията в България. На база на техните анализи Щабът може да взима по-точни решения и да се прецени дали да се продължи със затягането на мерките", написа във Facebook министър-председателят.

"Предприетите мерки от правителството работят, това се вижда от нашите изчисления и прогнози. Ако карантината се задържи, след около 3 седмици ще имаме хубави новини, след около 3 месеца ще можем да се поздравим, че сме се справили с кризата", каза на брифинг в Министерския съвет проф. Николай Витанов от Института по механика към БАН.

Вижте повече в репортажа на Виолета Манчева.

Снимка: Facebook/Boyko Borissov

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК