Разказ от първо лице за мерките в София и Париж

До миналия четвъртък във Франция за коронавирус не се говореше, каза Иван Филчев

19.03.2020 | 13:20 Редактор: Искра Ангелова

Наш сънародник, който се прибра от Франция със самолет, се сблъска с редица предизвикателства. 

Но какви са мерките на летище София и как започва 14-дневната карантина на пристигащите от рисковите държави?

Късно вчера Иван Филчев пристига в София с полет от Париж. Пътува от курорта Мерибел в Югоизточна Франция, където работи като сезонен работник. 
 
"До миналия четвъртък във Франция за коронавирус не се говореше, минаваше по една международна новина. Местните избори, които видите ли, се оказаха доста по-важни от въпросния вирус, който върлува из целия свят", каза Иван Филчев.

На 14 март френският президент Еманюел Макрон повиши нивото на риск в страната заради бързото разпространение на заразата – затворени бяха ресторанти, кафенета, развлекателни обекти, както и повечето магазини. 

"За няколко часа курортът Мерибел, който един от най-скъпите и посещавани курорта, просто умря. България призовава българите в чужбина да не се връщат, но в такъв момент аз задавам въпроса "Къде оставам, като курортът трябваше да бъде изцяло освободен от туристи и сезонни работници", попита той.

Следва пътуване с много премеждия. Стигането до Париж е трудна задача с отменени автобуси и влакове заради ограниченото движение в страната. 

Иван разказва, че на летището в Париж организация е имало, а хората са спазвали дистанция. Не това видял обаче на родното летище.

"Това, че има двама, облечени като космонавти и трима, които мерят температурата – това не са мерки за сигурност. Първото, което е, те набутаха самолета в един автобус, съответно той като спря на изхода, ние стояхме и чакахме някой да вземе решение. После стояхме наблъскани за декларации", разказа още Иван Филчев. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Манчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК