Частни лаборатории и аптеки пускат бързи тестове за Ковид-19

Достоверни ли ще бъдат показателите?

18.03.2020 | 19:18 Редактор: Тодор Петров

До няколко дни се очаква някои частни лаборатории да започнат да правят бързи тестове за коронавирус. Целта е по-бързо да се отсяват рискови пациенти.

Настимир Ананиев се снабдява с бърз тест за коронавирус от Германия от познат дистрибутор. Той наподобява кръвен тест за инсулин.

Тестът се очаква да определи дали пациентът се е заразил наскоро или вече заразата е в напреднал стадий. Целта му е бърза превенция, тъй като позволява моментна проверка дори и в домашни условия. Поставя се обаче въпроса за достоверността на теста. 

Според експертите кръвният тест открива антитела или антиген, но зависи от момента, в който се прави. А ако бързият тест е позитивен, задължително се прави и нов на носен и гърлен секрет от държавните лаборатории. От Световната здравна организация са категорични, че коронавирус се доказва само с него.

Ще можем да намерим бързи тестове и в аптеките, които решат да ги предлагат. Вече има направени поръчки. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Манчева.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Мима
преди 4 години
Да стойте си в къщи ,но за тест заповядайте в частните лаборатории.Там си е безопасно.Тестовете може и да не са достоверни ,но си направете. Сигнализирай за неуместен коментар