Предложение: Да се превежда директно на работници помощта от държавата

Според Димитър Манолов със сигурност ще има срив, важно е как ще излезем от него

17.03.2020 | 22:00 Редактор: Ивет Арабова

Българската стопанска камара настоява за промени в Закона за извънредното положение, иска ясни и непротиворечиви правила.

"Планът е държавата да плаща 60% от заплатите на закъсалите предприятия. Това трябва да е срещу някакъв ангажимент, а не безусловно. Има въпросителни, на които трябва да търсим отговори. Срив ще има, въпросът е как ще се излиза от него", каза в ефира на "Денят ON AIR" предсeдателят на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

По думите му мерките ще трябва да се поправят в хода на приложението им заради ситуацията, в която се намираме.

"Повечето прогнози са, че това ще приключи в рамките на три месеца. След като държавата ще покрива част от разходите, логично е да получи нещо обратно. Трябва да се редуцира срокът, за който отсъствието от работа да се счита като платен отпуск", обясни Манолов.

Той добави, че синдикатите са предложили тези средства за възнаграждения да се превеждат директно по сметки на работниците.

"Убеден съм, че ще има работодатели, които биха се изкушили да постъпят по друг ред с тези средства. Рисковете за работниците са да останат без работа, без заплата, да се разболеят - ситуацията е уникална", отбеляза Димитър Манолов в ефира на Bulgaria ON AIR.

И апелира да преосмислим всичко, което правим.

"След месец-два целият ни свят ще бъде различен, ще се сблъскаме с нови предизвикателства. Банкрутите и фалитите вероятно ще станат малко повече, ще има друга структура на работната сила. Иска ми се да бъдат минимални изкушенията да се политиканства", смята председателят на КТ "Подкрепа".

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК