fallback

Крути мерки: Слагат Банско под карантина за две седмици

Чуждите туристи там могат да напуснат града до 24 часа

17.03.2020 | 19:18 Автор: Ивет Арабова

"От този час се въвеждат с Банско следните мерки: забранява се влизането и излизането от града, лицата от Банско, които са извън града, могат да се приберат до 20 ч утре, забранява се излизането по улиците на всички жители на Банско без основателна причина. Анализирайки предишните резултати от пациенти на ски курорти, в щаба се затвърди мнението, че такива курорти стават изключително опасно място за развитие на коронавируса", обясни на брифинг шефът на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

В града могат да влизат само товарни коли, които доставят храни, лекарства и стоки от първа необходимост.

"Здравните инспектори, полицейските служители и медицински лица също могат да влизат в Банско", каза още Мутафчийски.

МВР взима мерки за изпълнение на настоящата заповед.

"Да се спазват стриктно разпоредбите", призова вътрешният министър Младен Маринов и напомни, че за нарушаване на карантината има предвидени глоби и наказания.

"В Банско има около 200 чуждестранни туристи, вече сме се свързали с посолствата на държавите, туристите ще могат в рамките на 24 часа да напуснат Банско", обяви външният министър Екатерина Захариева.

"Строгите карантинни мерки засега са за срок от 2 седмици", успокои вицепремиерът Томислав Дончев.

"Oбстановката е спокойна, няма място за притеснение. Вчера, когато хората разбраха, че има заразено с коронавирус дете, сами започнаха да настояват за подобни мерки. От по-голяма част от населението беше искано това решение", каза за Bulgaria ON AIR журналистът Александра Клечорова.

Тя сподели, че персоналът, който работи в града, взима строги мерки.

"Хората в магазините са с ръкавици, вървят по улиците с маски. Грозно впечатление направи, че въпреки препоръките на кмета, имаше британски граждани, които пиеха бира навън на групички", разказа Клечорова.

По думите ѝ около 19:30 часа градът е изглеждал пуст, сега също не се чувало движение по улиците.

Вижте повече в репортажа на Сергей Тодоров.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК  

fallback
Още от България
fallback