Какви са мерките за международните превозвачи заради Ковид-19?

Завърналите се от чужбина трябва да преминат 14-дневна карантина

17.03.2020 | 18:52 Редактор: Ивет Арабова

Заради коронавируса по-строги мерки за международните превозвачи. Шофьорите, които са се завърнали в страната трябва да бъдат поставяни под карантина от 14 дни преди да поемат на следващ курс. 

Три са вариантите за по-строги мерки за водачите на тирове. Ако шофьор се върне от рискова дестинации и не му предстои курс – трябва да остане под домашна карантина. Ако обаче му предстои ново пътуване, мерките са други. 

"Ще се препоръчва на фирмите да осигурят на тези шофьори абсолютна социална изолация до заминаването ми на следващия курс и то ако е установено, че той няма признаци на болест", обясни ген. Венцислав Мутафчийски.

Ако водачите на камиони са чужденци, то те трябва да напуснат страната в рамките на 24 часа. Част от транспортните фирми приемат новите мерки с одобрение. Според тях всички шофьори са добре изолирани в кабините и социалната изолация е налице. 

Въпросът с 14-дневната карантина обаче поставя пред изпитание транспортните фирми. Европейските транспортни министри ще изготвят транзитни коридори за свободно движение на стоки и продукти. 

"Целта е гарантиране свободното движение на стоки, дори с цената на това да бъде ограничен организиран пасажерски транспорт и на автомобили", обясни министър Росен Желязков.

Работи се и по разрешаването на проблема с натрупването на километрични колони от тирове по границите на европейските държави. 

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК