"Александровска" не приоритизира пациенти, върна дарението от 222 000 лв.

Лекарите биха нарушили Хипократовата клетва, изтъкват от здравното заведение

17.03.2020 | 14:50 Редактор: Тодор Петров

"Александровска болница" върна дарението на фирма "Уолтопия" от 222 000 лв. Причината е, че бoлницата не може да гарантира предимство на служителите на фирмата, каквото условие беше поставено за получаването му.

С парите трябваше да бъдат закупени обдишващи апарати, като те да бъдат ползвани с предимство от служителите на фирмата.

Лекарите биха нарушили Хипократовата клетва, ако предпочетат друг пациент пред най-силно нуждаещия се, изтъкват от здравното заведение.

"В преговорите с тази компания коментирахме, че ако има повече такива апарати, ще помогнем на повече хора. Ако можем да помогнем на един човек повече, то ние сме спасили цялото човечество. Ако някой си представя че нашите лекари ще нарушат правилата, той се лъже", коментира директорът на Александровска болница д-р Костадин Ангелов.

24 часа по-късно, бизнесменът Ивайло Пенчев вече търси частни болници, които да вземат парите за закупуването на пет апарата. Условието му обаче остава.

"Не искам да променям условието. Това е дарение под условие и хората ще се ползват с предимство. Аз ги давам тия машини и искам да имам влияние", обясни Пенчев.

Дарението предизвика широк обществен отзвук. Общинският съветник Иво Божков написа във Facebook, че вижда опит за купуване на VIP приоритет в обществена болница чрез дарение. А журналистът Соня Колтуклиева посочи, че има дарения под условия, но не и по време на пандемия. 

"Важно е да уточня, нямам нищо против държавните болници, не съм обиден, натъжен съм. Напълно ги разбирам. Това е държавна болница. Зависими от общественото мнение", каза още Пенчев.

Междувременно големи фирми направиха дарения за болницата и те вече надхвърлят 600 хил. лв. С парите ще бъдат купени именно такива апарати. В момента в "Александровска" са настанени трима болни с коронавирусна инфекция, състоянието им е добро. Броят на доброволците, изразили готовност да се включат в работата на лечебното заведение, вече е близо 200.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русинова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК