Предложение: До 5 г. затвор при фалшиви новини за Ковид-19

Това предвижда внесеният от депутати от ГЕРБ проект на Закон за мерките по време на извънредното положение

17.03.2020 | 14:18 Редактор: Ралица Братанова
Предложение: До 5 г. затвор при фалшиви новини за Ковид-19

До 5 години може да лежи в затвора всеки, който разпространи фалшиви новини за короновируса. Това предвижда внесеният от депутати от ГЕРБ проект на Закон за мерките по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март. 

Днес той ще се обсъжда в три парламентарни комисии - правната, здравна и социалната, а в сряда се очаква да бъде гласуван от Народното събрание.

Депутатите от ГЕРБ откликват на призива на главния прокурор Иван Гешев за промяна на законодателство по отношение на фалшивите новини, с които се всява паника. Който разпространява невярна информация за заразителна болест, ще се наказва с до 3 години затвор и до 10 000 лв глоба. 

Ако обаче се прецени, че вредните последици са значителни, наказанието се увеличава на 5 години, а глобата - на до 50 000 лв.

Спират се всякакви запори върху доходите на физически лица, както и сроковете по всички висящи дела с изключение на наказателните. Прекратяват се всякакви процедури по публична продан и въвеждане във владение на съдия-изпълнителите, съобщава "Монитор".

Извънредното законодателство фиксира всичко, което вече бе обявено като намерение в заповедта на здравния министър и в обявените в неделя мерки по ресори от останалите членове на Министерския съвет. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК