Нови 8 случая на коронавирус у нас, важно е да се ограничат контактите

Подготвена е програма за обучение от министър Вълчев

13.03.2020 | 19:10 Редактор: Наталия Тотева

Нови 7 случая на коронавирус са потвърдени у нас днес, съобщи премиерът Бойко Борисов на извънредно заседание на МС. Малко по-късно от Националната референта лаборатория съобщиха за още един такъв. 

"У нас имаме доказани до този момент още 7 нови случая, така те стават 30, от които единият е починал. Семейство, пътувало в Австрия за ски, е с коронавирус. Една 40-годишна жена, която е контактна на други заразени, също е заразена", каза на брифинг началникът на националния кризисен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

В страните около нас също има динамика на новите случаи - Румъния - 11 случая, Албания - 10 нови, Сърбия - 7.

"Няма промяна в клиничното състояние на пациентите от Плевен и Габрово, в добро общо състояние са, пациентите във ВМА също са в добро състояние", увери Мутафчийски.

Преустановени са всички масови мероприятия.

"Всички производители - на месо, на хляб, на тестени изделия бяха тук - имаме за 2 години да изхраним държавата само с наличностите, които имаме в момента. Нашето селско стопанство е силно. Нищо не налага да се купуват по 40-50 бутилки олио. Слънчоглед имаме колкото искате", подчерта премиерът.

Притеснението е за училищата. "Министър Вълчев е подготвил цяла програма", поясни Борисов. За целта ще бъде използван един от каналите на националната телевизия от 17 март.

Въвели сме за министерствата, за агенции, хората да работят от вкъщи, за да намалим струпването, допълни министър-председателят. 

Особено бензиностанции, банкови, финансови и застрахователни клонове ще продължат да работят до няколко дни. Борисов предлага сините зони да бъдат направени безплатни.

"Имаме шанс и можем да се справим с кризата, ако действително всеки един от нас, се води от презумпцията, че колкото сме по-малко контактуваме, толкова по-успешни ще бъдем", уточни премиерът.

Бойко Борисов призова тези, които смятат, че мерките не са адекватни, да погледнат как се случват нещата навън. 

Той коментира, че наказателната отговорност ще е тежка за тези, които разпространяват вируса - до 5 г. затвори и до 10 000 лв. санкция. Законът е приет от парламента, в рамките на няколко дни се очаква финализацията му. 

Към момента миграционният натиск е нулев. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК