Какво се предвижда при извънредно положение?

Според експерти мерките крият и рискове

13.03.2020 | 22:35 Редактор: Ивет Арабова

Това е първото извънредно положение, въведено у нас в най-новата ни история. Единственият официално обявен подобен режим е по време на Втората световна война. Военното положение обаче се различава частично от извънредното. 

"Извънредното положение може да позволи мобилизация. Голяма част от медиците са военни задължени. Ако имаме военна ситуация, военно положение – те ще бъдат мобилизирани, ще облекат униформата и ще се се подчиняват на заповеди", обясни експертът по сигурността Тихомир Стойчев.

"Действията са много бързи и от моята гледна точка – доста активни и лидерирани. Това е една изключителна ситуация, кризисна, която може според китайските правила да се превърне в решение", каза политическият психолог проф. Антоанета Христова.

Освен решение на кризата с коронавируса, според експертите мерките крият и рискове. 

"Най-големият риск от една такава мярка е правната ѝ определеност. Трябва да има точно посочване на мерките. Това не трябва да стане перманентно състояние. Трябва ясно да бъде ограничено във времето и не трябва да насърчи някакви авторитарни тенденции в политическия живот", отбеляза конституционният съдия Благовест Кунев.

По конституция основните ни свободи, които не могат да бъдат засягани при въведено извънредно положение са правото на живот, без упражнени мъчения, проява на жестокости и унижаващо отношение върху нас. Можем да бъдем съдени при повдигнати обвинения, но не можем да се признаваме за виновни под натиск. Остава правото ни на личен живот и свободна вяра и религия.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК