Барбалов: Чакаме заповед за трансформирането на Втора градска болница

Приемът на болни няма да бъде преустановен

12.03.2020 | 08:49 Редактор: Искра Ангелова

До 72 часа Втора градска болница в столицата ще бъде трансформирана в инфекциозна заради коронавируса. Лечебното заведение ще разполага с 50 легла за целта. 

"Пациентите, които се намират в момента в болницата, която работи нормално, ще бъдат транспортирани в другите общински болници и ще бъдат предприети мерки за подготовка, получаване и трансформирането в инфекциозна", каза на брифинг зам.-кметът на Столичната община Дончо Барбалов.

Той посочи, че вече имат готовност това да се случи, както и план.

"Знаем какви ресурси ни трябват, знаем колко време ще ни отнеме и когато сме готови - тя ще заработи като инфекциозна. Планът е за 72 часа да бъде извършена трансформацията. Първото нещо, което ще бъде извършено, е транспортирането на пациентите в другите общински болници", каза още той.

Зам.-кметът е категоричен, че няма да се допускат инфекциозно болни пациенти преди последният пациент да бъде изведен.

"На този етап се разчита на персонала, който работи във Втора градска болница, като от другите общински болници също са поели ангажимент при необходимост. Никой не бива да бъде задължен да работи в преобразувана инфекциозна болница без своето съгласие", допълни той.

Преобразуването на болничното заведение ще започне след заповед от Министерството на здравеопазването.  

"За по-тежките случаи най-голяма готовност имат в "Пирогов", ВМА и "Александровска болница". Тук се очакват по-леки случаи. Това, което се предвижда, е разделянето на болницата на две части - едната за пациентите, другата персоналът ще може в една по-безопасна среда да работи", каза още Барбалов.

Вижте повече във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК