Очаква се ВиК и МОСВ да одобрят по-големи водни обеми за Перник

Предложението на общината е между 5 ч. сутринта и 10 ч. вечерта да има вода

10.03.2020 | 20:10 Редактор: Наталия Тотева

След решението Перник да получава вода от язовир "Белмекен" през водопровода на София, има предложение за увеличаване на часовете, през които има вода в града.

Пускат водата по новия водопровод до Перник до седмица, коментира за "Новините ON AIR" кметът на града Станислав Владимиров. 

Относно водния режим в града, предложението на общината е между 5 ч. сутринта и 10 ч. вечерта да има вода. Целта е засилване на хигиената поради коронависруса. 

"Нормално е, хората се притесняват. Водата я пускат към 15 ч. до 22 ч., през останалото време сме без вода. Ще е добре да пуснат водата, поне през деня да има течаща вода, защото ние реално не можем да спазваме тези хигиенни изисквания", коментира Десислава Иванова, жител на града.

Вече е подадено писмо към ВиК Перник, очаква се и решение от Министерството на околната среда и водите, да бъдат отпуснати по-големи водни обеми от язовир "Студена".

"Знаете препоръките на Здравното министерство са за по-добри хигиенни навици. В условията на воден режим това е много трудно. Вярвам и в разговорите с министри, в разговорите с ВиК дружества и областния управител, че ще се върви в посока за увеличаване на часовете, в които перничани ще имат вода", коментира кметът на Перник за Bulgaria ON AIR.

До седмица трябва да заработи и новият водопровод. Водата ще идва от водосбора на Белмекен през София до резервоара в Мало Бучино. От там чрез безвъзмездно изградена помпена станция с четири помпи, водата ще отива до нов резервоар с обем от 500 кубични метра.

През следващите дни остава да се направи дезинфекция и почистване, както и 72 часови проби на водопровода, преди водата да стигне до Перник. Ковид-19 и мигрантите също са оказали влияние при строежа на новия водопровод. Два тира с части са били забавени на границата, но все пак са пристигнали следобед.

След пускането на водопровода се обмислят и друга идеи за водоснабдяването на Перник и околните населени места. Според областния управител на града - Емил Костадинов, коментирана е идеята водопроводът да захрани кварталите  "Изток" и "Тева", а водата от язовир "Студена" да захрани централна градска част, град Батановци и околните села.

През последното денонощие притока в язовир "Студена" надвишава 5 хиляди литра в секунда, при разход от 250 литра в секунда. Общият обем на водното съоръжение към момента е над 6 милиона кубика. Двадесет и четири часовото водоснабдяване на Перник може да бъде възстановено изцяло при обеми от 10-12 милиона кубика.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК