Изхвърляме по 70 кг годна за консумация храна средно за година

Показателят е почти двойно по-нисък в страни като Гърция

09.03.2020 | 22:40 Редактор: Ралица Братанова
Изхвърляме по 70 кг годна за консумация храна средно за година

Средно на човек за 2019 г. се пада по 70 кг изхвърлена храна у нас. Данните обяви Драгомира Раева, експерт по проекта "Твоята храна" на фондация "Биоселена" пред БНР.

"За България имаме данни от Центъра за оценка на риска по хранителната верига. Макар че ние имаме една много хубава поговорка - храна не се хвърля, много от нас реално я знаят, имат някакво уважение към нея, но предвид изобилието от храна, което има около нас, си позволяваме да разточителстваме", каза тя.

Раева отбеляза, че според данни от 2016 г. средно в страните-членки на Европейския съюз за една година се изхвърлят по 173 кг на човек годна за консумация храна. 

Но в страни като Гърция този показател е почти двойно по-нисък в сравнение с българския - 44 кг.

"Явно има какво да се направи", посочи тя. Сред причините за разхищението на храна е загубата на пряка връзка с производството ѝ за голяма част от населението, включително и факта, че голяма част от консумираната у нас храна се внася от чужбина.

Според Раева около 28% от земеделската земя на планетата, или площ по-голяма от тази на Канада и почти равна по размер на Русия, се използва за производство на храна, която впоследствие се изхвърля.

Промяната идва от ежедневните практики, сред които е и умното пазаруване: "Не ходете на пазар гладни, не се поддавайте на промоции "2 вместо 1" или разпродажби, вземайте си малка кошница".

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК