Връщане на пари кеш със стара дата - само със законодателни промени

Изравнителните сметки няма да почувстват промяната

06.03.2020 | 20:34 Редактор: Ивет Арабова

Как намаляването на руския природен газ за България с 40 % ще се отрази на потребителите? Коментар на Валентин Николов, председател на Комисията по енергетика в НС.

"Едно от решенията, които аз предлагам, и вече обсъдих в работната група, е, всеки един (б.р. - всяко едно от дружествата), който иска да получи нещо от "Булгаргаз" да предложи вариант, метод, анализ, по какъв начин крайният клиент да бъде обезвъзмезден. Тогава тези пари ще ги получи", каза за предаването "Брюксел 1" Валентин Николов, председател на Комисията по енергетика в НС по повод очакването до края на март "Газпром" да върне 150 милиона лева на "Булгаргаз".

"Със стара дата може да се връщат пари само кеш, т. е. чрез някакъв вид сметка. Те (б.р. - потребителите) да посочат сметка и дружеството да им върне съответно надвзетите пари," уточни председателят на енергийната комисия в парламента.

Според Валентин Николов, "това много трудно може да се случи – наистина там ще трябва законодателна промяна". По думите му във всички случаи крайните клиенти ще почувстват договореното с "Газпром" намаление на цената на газа в сметките от 1 април нататък.

"Но ако се реши (б.р. - да се коригират сметките) назад – то при всички случаи ще е за връщане на пари, а не по друг начин. Така изравнителните сметки, реално погледнато, няма да го почувстват и в двата случая", обобщи Валентин Николов, председател на Комисията по енергетика в НС.

 

Цялото интервю можете да гледате в предаването "Брюксел 1“, в събота, от 17.30 часа, по Bulgaria ON AIR!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК