Шефът на КЕВР: Ще има компенсации за потребителите на газ, парно и ток

Нужно е да се изчисли какви средства трябва да се рефинансират

05.03.2020 | 17:58 Редактор: Наталия Тотева

Потребителите на газ, ток и парно у нас ще получат компенсация, заради намалението на цената със задна дата, след като бяха договорени по-ниски цени на природния газ от Русия.

Това съобщи председателят на енергийния регулатор Иван Иванов след заседание на енергийната комисия. Все още няма яснота как компенсацията със задна дата от 5 август 2019 г. ще бъде справедлива за всички. 

"Това е една ситуация, в която ние сме поставени за първи път. Практиката досега показва, че обикновено имаме нещо да доплащаме, но не сме имали опция, в която да получаваме нещо и то с ретроактивно действие", посочи министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Ще бъде създадена работна група. Необходима е промяна в закона за енергетиката, която да позволи на комисията за енергийно и водно регулиране да анализира ценовите параметри за отминал месец и да изчисли какви средства трябва да бъдат рефинансирани.

"Считам, че ще бъде възстановено, но не трябва винаги да се счита, че възстановяването е с пощенски запис да им се плати. По този начин ще бъдат компенсирани всички потребители. Те ще знаят, че плащат по-малка цена на високоефективната електроенергия. Така не може да се счита, че някак са изчезнали пари", каза председателят на енергийния регулатор. 

Сумата, която "Булгаргаз" трябва да върне на "Газпром' е около 150 млн. лв. Парите трябва да бъдат върнати на страната ни до края на месец март.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК