Привършват леглата за болни в инфекциозните отделения заради грипната вълна

Ученици от 6 области са разпуснати в грипна ваканция

05.03.2020 | 17:40 Редактор: Ивет Арабова

Болниците ще търсят допълнителен ресурс заради втората грипна вълна. В голяма част в инфекциозните отделения в страната вече няма легла. Епидемия е обявена във Варна и Бургас. Учениците в 6 области за разпуснати в грипна ваканция. 

В инфекциозното отделение в Бургас вече си отдъхват, след инфарктните дни, когато отделението беше препълнено и пациентите чакаха на опашки, за да бъдат приети.

"Имаме легла, но по принцип като поизпишем, идват други, върти се цялата работа", обясни зам.-началникът на "Инфекциозно отделение" към УМБАЛ-Бургас д-р Елена Кънчева.

Грип тип Б поразява най-вече малките деца. Пенчо Христов чака пред инфекциозно в Бургас да изпишат двегодишното му дете. -

"Детето направи гърч и ние се притеснихме, дойдохме в болницата, пуснаха изследвания и се оказа, че е грип и ни приеха в инфекциозно за всеки случай", разказа Пенчо Христов.

И докато в Бургас ситуацията започва да се нормализира, в голяма част от страната в инфекциозните отделения няма легла. 

"Капацитетите са запълнени, естествено ще трябва да се закриват отделения, за да се трансформират за инфекциозни случаи", каза ген. д-р Венцислав Мутафчийски.

Експертите са категорични – най-ефективната превенция срещу грипа е личната хигиена. До момента у нас всички проби, взети за коронавирус са отрицателни, ако се появи заразата у нас обаче се очаква недостиг на лекари. В Бургас също. 

"Инфекционистите наистина са само четири, знам, че ние винаги помагаме и ще се справим докъдето са нашите възможности", коментира специалистът по пневмология д-р Евелина Трошанова.

Д-р Трошанова обяснава, че симптомите при корона вируса са по-различни от обикновения грип.  

"Нямаме до такава степен болки в горните дихателни пътищата и хремата и кашлицата, а просто идва със задух и болките в гърдите", разясни тя.

Оперативният щаб ще поиска помощ от здравното министерство за справяне със ситуацията с недостига на болнични легла. В Бургас например имат готовност инфекциозното отделение да се премести в болницата в Айтос, а помещенията да се освободят за болни от коранавирус.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК