fallback

БСП: Няма да има голям ефект върху крайния потребител след новата цена на газа

Ако успеем да стигнем до 5-7% намаляване на сметките, трябва да сме доволни, посочи той

04.03.2020 | 21:55 Автор: Искра Ангелова

Премиерът Бойко Борисов обяви на брифинг в Министерски съвет, че цената на природния газ за България пада с 40%. До това споразумение стигна след 7 месеца преговори "Булгаргаз" и "Газпром".

"Това, което споделиха от правителството, че е постигната договорка за намаляване на газа с 40%, е добра новина, но с това добрите новини се изчерпват. Защото цената, на която е купуван газ досега, се намалява с 20%, а другите 20 идват от спадането на цената на газа на борсите във връзка с международните кризи", каза депутатът от БСП Таско Ерменков в предаването "Денят ON AIR".

Той посочи, че крайният потребител и индустрията не ги интересува с колко е намалена цената на газа, а каква ще е цената на сметките им.

"Силно съм притеснен, че няма да има голям ефект върху крайния потребител. Защо мисля така? Петролът в момента е 2 пъти по-евтин на международния пазар, но у нас бензинът не е 2 пъти по-евтин. В цената на газа плащаме пренос и разпределение, това е сумарно от 3 услуги, които се извършват", допълни той пред Bulgaria ON AIR.

Депутатът каза още, че преносът се извършва от "Булгартрансгаз" и до голяма степен крайната цена на газа се е компенсирала от 110 млн., които България е получавала за транзита.

"Сега ги няма тези 100 млн. лв. Ако успеем да стигнем до 5-7% намаляване на сметките, трябва да сме доволни. Но парите няма как да бъдат върнати със задна дата", каза още той.

Той попита дали парите на хората, които карат на метан у нас, ще бъдат върнати, както и дали ще се намали цената на билета на градския транспорт, тъй като автобусите също са на метан.

Вижте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback