fallback

Мутафчийски: Вероятно у нас има коронавирус и все още не е доказан

Семейство, което имало контакт със заразени италианци, е във ВМА

04.03.2020 | 12:30 Автор: Ивет Арабова

93 168 са потвърдените случаи на заразени с коронавирус към 6 часа тази сутрин в световен мащаб, а броят на възстановените също се качва с много бързи темпове - над 50 000.

"Хърватска има два нови случая, в Румъния има един нов случаи. 2 500 са случаите в Италия, смъртността е 79 човека. Северна Корея надхвърлиха 5 000 души. С внимание следим ситуацията в Германия и Франция. Пробите при нас са отрицателни, 9 са приети за денонощието във ВМА - двама курсанти, които са били на обмен в Торино, семейство от София, което е било в контакт с италианци с коронавирус, един японец също", каза на брифинг началникът на ВМА и Националния кризисен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Той обясни, че семейството има много минимални грипоподобни оплаквания, а пробите за коронавирус ще излязат в късния следобед.

"ВМА лабораторията и националната лаборатория извършват своята работа по всички правила. Днес ще бъдат разменени 6 проби, контролът се завишава с всеки изминал ден", добави Мутафчийски пред Bulgaria ON AIR.

По думите му най-голямата тревога на щаба е сезонният грип.

"Вчера гледах много справедливи репортажи, в Бургас са пълни инфекциозните отделения. Това тревожи щаба, защото трябва да намираме допълнителни ресурси. В този дух беше препоръката на щаба за въздържание на някои обществени прояви. Ние сме длъжни да кажем, защото вярваме, че хората проявяват здрав разум. Мотивът за тази препоръка беше грип Б", отбеляза още Мутафчийски. 

Той бе категоричен, че има достатъчно тестове и непрекъснато пристигат нови. 14 кутии с по 150 теста са платени.

"Активно търсим, излизаме извън епидемиологичните изисквания хората да имат връзка с пътуване в чужбина. Вероятно коронавирус има в България и все още не сме го доказали. Затова оперативният щаб ъпдейтва своите препоръки към лабораториите и болниците", изтъкна още Мутафчийски.

"Знае се във всяка област на страната какво е движението на болните от грип. В момента от грип Б боледуват главно учениците от 5 до 14 г. Тази система сравнява и казва кога се достигат епидемиологични размери", заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.

Той разясни, че в момента в София няма епидемична обстановка.

"Мерките за коронавирус са същите като срещу грипа. Мийте си ръцете, ползвайте маски, не контактувайте с болни. Не е кой знае колко различно. Масовостта на грипа е толкова голяма, че и смъртността е голяма. Не трябва да се всява паника, но трябва да се взимат разумни мерки", апелира още проф. д-р Кантарджиев.

Вижте повече във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК  

fallback
Още от България
fallback