За първи път в Русе: Парад на военна техника за националния празник

Над гара Бов бе спуснат 70-метров трибагреник

03.03.2020 | 17:48 Редактор: Ивет Арабова

Националният празник беше отбелязан в цялата страна, както и сред българските общности в чужбина. Стар обичай бе пресъздаден във Варна, спуснато бе и традиционното знаме над гара Бов. 

В Русе за първи път мащабното честване на националния празник беше придружено с парад на специализирана техника с участието на военните, пожарната и полицията. Пред Съдебната палата на дунавския град хората можеха да разгледат от близо военните машини. Вторият лъч на празничното шествие пък беше с участието на ученици. Той беше поведен от Духовия оркестър, а децата носеха 80-метров трикольор, който е ушит специално за 3 март от гимназията по облекло. 

Стотици варненци и гости на града се включиха в тържественото шествие в центъра на града по случай 3 март. За първи път от пет години насам военнослужещи и матроси от представителните части, строени пред Катедралния храм изпълниха химна на Република България. След това ротите преминаха в тържествен марш, с участието на членове на Национално дружество "Традиция“, които бяха облечени в униформи, пресъздаващи тези на Българското опълчение по време на Руско-турската война. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК